Barbara
Barbara heeft een allergie tegen katten. Haar nieuwe vriend is een echte kattenliefhebber en heeft 3 katten in huis. Ze kent de Helende Reis en vraagt zich af of een Helende Reis haar zou kunnen helpen. Barbara komt bij een herinnering toen ze 5 jaar oud was en op vakantie in Frankrijk op de camping heel hard gekrabt werd door een poes waarmee ze dacht vriendjes te zijn. Barbara vertrouwde katten niet meer en haar lichaam beschermde haar tegen de nabijheid van het katten gevaar door allergisch te reageren. Barbara laat de oude schrik en het wantrouwen los. De allergie wordt opzienbarend minder!

JourneyTherapie | Maarten & Yvonne | Texel, Den Helder | info@journeytherapie.org | 0644 369 258 | © 2017

Workshops en Individuele Transformatie Trajecten


Individuele Transformatie Trajecten
Lees hier meer
over de Individuele Transformatie Trajecten op Texel of Bennekom.

Introductie workshops De Innerlijke Reis
Op deze ééndaagse kennismakings workshop leer je meer over de achtergrond en inhoud van de Innerlijke Reis methode en ervaar je zelf ook een Innerlijk Reis proces.
De workshop is een mooie manier om te ervaren of deze werkwijze voor jou geschikt is om je verder in te verdiepen.

Themadagen De Innerlijke Reis
Verdiepingsdagen met de Innerlijke Reis waarin je aan de hand van een steeds wisselend thema meer ruimte in jezelf creëert. Voor iedereen die al een keer eerder een workshop bij ons heeft gevolgd, of een workshop met de Helende Reis methode heeft gevolgd waarbij jezelf een reis hebt gemaakt en hebt begeleid.


Workshops voor Volwassenen
Lees hieronder meer over de tweedaagse workshops door naar beneden te scrollen.


De Essentie van de Innerlijke Reis

Op deze tweedaagse workshop worden de onderliggende principes waarop ook de helende reis methode is gebaseerd, op een diepgaander niveau toegepast.

De workshop richt zich op het zelf ervaren wat de essentie van de Innerlijke Reis is. Speciaal voor deze workshop hebben wij Innerlijke Reis scripten ontwikkeld die makkelijker te volgen zijn, meer aansluiten op ieders innerlijke belevingswereld en dieper op het onderbewuste inwerken da de helende reis scripten. Onze ervaring is dat dit een sterk verdiepend effect heeft op de individuele Innerlijke Reis processen.

Daarnaast worden ook inzichten uit Somatic Experience toegepast binnen de workshop en zijn deze verwerkt in de Innerlijke Reis scripten.

De Innerlijke Reis is een krachtige methode om innerlijke blokkades, oude weggestopte emoties en ervaringen, op een effectieve manier af te ronden, op te lossen, te verwerken en achter je te laten.

De werkzame principes hierbij zijn: aanwezig zijn voor onderdrukte ervaringen en emoties, verbaal uiten van dat wat nog dwars zit, verbinding maken met je essentie -je zelfhelend vermogen-, vergeving, en liefde en acceptatie naar jezelf.

Somatic Experience is een lichaamsgerichte methode om trauma te behandelen welke focust op het oudste gedeelte van het zenuwstelsel wat betrokken is bij overlevingsreflexen. Dit wordt het reptielenbrein genoemd.
De bekendste werking hierbij is het “vecht-vlucht-bevries” systeem wat automatisch geactiveerd wordt als een situatie als (mogelijk) levensbedreigend wordt ervaren.

Verstoringen van dit systeem kunnen leiden tot trauma gerelateerde verschijnselen, en bij ernstige verstoring kan uiteindelijk een post traumatische stress stoornis ontstaan.

Positieve versterking van dit deel van het zenuwstelsel geeft een grotere veerkracht aan lichaam en psyche en een vermindering van interne spanningen.

Door Somatic Experience te combineren met de achterliggende werkzame principes waarop ook de helende reis methode is gebaseerd, wordt het effect van de Innerlijke Reis verdiept en verder ingebed op het niveau van het zenuwstelsel. Deze combinatie geeft een diepere werking, een grotere veerkracht en sterker herstel van het verstoorde evenwicht.

De Essentie van de Innerlijke Reis workshop is geschikt voor iedereen die de blik naar binnen wil richten, zelf (nog) meer innerlijke vrijheid en levensgeluk wil uitnodigen, wil leren en ervaren wat de Innerlijke Reis op een dieper niveau is en/of Somatic Experience wil leren en zelf ervaren.
Dit weekend is ook zeer geschikt als bijscholing voor therapeuten.

De Essentie van de Innerlijke Reis workshop wordt gegeven door Yvonne Weeseman en Maarten van Steenis die beiden ruim 14 jaar ervaring met de helende reis hebben en meer dan 7 jaar ervaring met Somatic Experience hebben.

Vanaf 2004 leiden zij vele verschillende workshops voor volwassenen en kinderen in Nederland en op internationaal niveau, en hebben duizenden mensen mogen begeleiden.
De internationale opleiding tot Helende Reis Therapeut hebben zij van 2002 tot 2014 jaarlijks begeleid voor de internationale organisatie van Brandon Bays.
Tussen 2004 en 2014 besloten zij over de accreditatie van Helende Reis Therapeuten in Nederland en in België. Maarten en Yvonne hebben oa een achtergrond in de Klinische Psychologie en daarnaast als vaktherapeut Creatieve Therapie (Yvonne) en als Bioloog (Maarten).

Meer informatie over hun uitgebreide ervaring en achtergrond staat hier. Achtergrond Yvonne en Achtergrond Maarten

Op de workshop De Essentie van de Innerlijke Reis ervaar je zelf hoe de processen die uitgelegd worden werken door de oefeningen die je met andere deelnemers uitwisselt. De workshop is zo ontworpen dat je optimaal voorbereid wordt op het zelf ervaren en begeleiden van de processen. Hierbij is ondersteuning van ervaren trainers aanwezig.

Lees hier reacties van deelnemers.


Praktische informatie:

De Essentie van de Innerlijke Reis wordt gegeven in Ede en Wageningen. Zie de Agenda voor de data en het gehele workshop aanbod.
De prijs voor het weekend is € 195,-
Overnachting en maaltijden zijn niet inbegrepen dus zorg zelf voor gezonde en lekkere lunches.

De workshop begint om 10.00 uur en eindigt op zaterdag om ongeveer 19.00 en op zondag om ongeveer 18.00 uur.
De groepsgrootte is ongeveer 20 deelnemers.

Na aanmelding ontvang je een uitgebreide bevestiging met alle relevante informatie.

Neem voor vragen gerust contact met ons op.Vrij Zijn

Ken jezelf, laat de ballast achter je en leef in Vrijheid!

In de tweedaagse workshop Vrij Zijn, ga je op diepgaand onderzoek uit in jezelf. Je ontdekt de vrijheid in jezelf. Je transformeert gedachtepatronen en overtuigingen op bewust en onderbewust niveau. Je verwerkt emotionele blokkades op celniveau. Tijdens dit weekend leer je hoe je jezelf kunt bevrijden van oude trauma's, pijn uit het verleden, zorgen over de toekomst, hoe je van jezelf kunt houden en hoe je je eigen essentie, jouw vrijheid, kunt omarmen.
Je ontdekt op welke gebieden jij de verantwoordelijkheid voor jouw leven (opnieuw) mag en kan innemen en leert je eigen leven meer kleur te geven. En last but not least: je leert hoe je dit na het weekend in je dagelijks bestaan kan toepassen.

Dit is een workshop die je kan helpen jezelf te bevrijden van de fysieke en emotionele pijn en de mentale stress die je in je leven ervaart, in relatie tot jezelf en in relatie met anderen.

In een veilige omgeving doen we oefeningen waarmee je je diepere innerlijke belevingswereld opent en zo belemmeringen, blokkades en overtuigingen uitnodigt om naar de oppervlakte te komen, ze te erkennen en op te lossen.
We passen technieken toe die je ondersteunen bij diepgaand zelf onderzoek zodat je je verder opent voor jouw zelfhelend vermogen.

De workshop Vrij Zijn is geïnspireerd door de Helende Reis, The Work van Byron Katie, de Sedona methode, Somatic Experience en Familie Opstellingen. De onderliggende principes van deze krachtige zelfhelingsmethodes zijn samengevoegd tot een weekend waarin je sleutels krijgt om jezelf te bevrijden van alles wat je weg houd van wie je in essentie bent. Je werkt met de Helende Reis in combinatie met de andere methoden. Daarnaast maken we gebruik van massage, tekenen, visualisaties, zelf-reflectie en meditatie.

De workshop Vrij Zijn maakt dat jezelf ook meer in contact komt met je eigen innerlijk kind en met je innerlijke vrijheid. Hierdoor kun je weer meer aanwezig zijn voor jezelf, voor anderen, je partner, je kinderen.

Je kunt alleen naar dit weekend komen en het is ook prettig om met iemand te komen, zodat jullie later de processen die je tijdens dit weekend leert met elkaar kunt uitwisselen.


Praktische informatie
De workshop "Vrij Zijn: Introspectie & Loslaten" wordt in Wageningen gegeven.
Zie de Agenda voor de data en het gehele workshop aanbod. De prijs voor het weekend is € 195,-
Overnachting en maaltijden zijn niet inbegrepen dus zorg zelf voor gezonde en lekkere lunches.

Speciale aanbieding: neem een tweede deelnemer mee voor maar € 145,-
Ben je zelf al eerder op deze workshop geweest dan betaal je slechts € 145,-

Informatie Wageningen:
Registratie en zaal open       9.30
Start workshop                  10.00
Einde workshop                 19.00, op zondag 18.00

De routebeschrijving volgt na opgave.

Maarten van Steenis leidt de workshop.


Reacties deelnemers workshop Vrij Zijn

'ik vond het erg prettig en veilig in de groep'

'de sfeer is geweldig en de combi van methodes werkt heel goed'

'diepgaand op een hele prettige ongedwongen manier'

'ik heb mijn doel bereikt, het accepteren van het moeilijkste deel van mijn leven'

'Super workshop, bedankt!'

'Ik voel me nu leeg, stil en vervuld van liefde. Groot cadeau.'

'eindelijk het gevoel gekregen dat ik er toch mag zijn, van mezelf.'

'mijn intentie, emotioneel huishouden opruimen, na dag 1 al waar gemaakt'

'Het was bevrijdend!'

'Heerlijk weer bij mezelf te komen. Fijn om samen met K. deel te nemen' 'Ik ga naar huis met een veilig, warm gevoel en weer een stukje geheeld'
Flow en Creatie

Leef in flow en creëer bewust overvloed in je leven!

Flow is een staat van zijn waarin je helemaal opgaat in wat je doet. Dit doe je met veel plezier en volledige concentratie en de tijd lijkt stil te staan. Een toestand van flow geeft heel veel voldoening en energie. Meestal ben je succesvol in wat je doet. In flow stijgen mensen boven zichzelf uit, leren sneller en doen makkelijk nieuwe inzichten op.

Iedereen maakt persoonlijke Flow ervaringen mee. Flow ervaringen vormen een continuüm van kleine activiteiten (microflow) tot grote activiteiten (macroflow of ‘deep flow'). Deep flow ervaringen lijken veel op ‘piek ervaringen' en ‘wow momenten'.

In flow stijgt een sporter in een zware wedstrijd ogenschijnlijk moeiteloos boven zichzelf uit, of zet een kind met totale concentratie en toewijding een bouwpakket in elkaar.

De positieve psychologie ziet flow als het hoogste niveau van welzijn en welbevinden, dus gelukkig zijn.

Flow is ook een zijnstoestand waarbij je in contact bent met jezelf en waarbij je al je innerlijke kwaliteiten tot expressie brengt. In flow geef je het leven invulling vanuit je essentie en ben je volledig in het hier en nu.

* Hoe is het om elke dag flow te ervaren?

* Hoe is het om jouw leven vanuit flow vorm te geven?

Creatie is het proces waarmee we ons leven vorm geven. Creatie vanuit flow, vanuit essentie, is moeiteloos, krachtig en effectief.

Op momenten dat het creatieproces stug gaat aanvoelen wordt het lastiger om in flow te blijven en kan het creatieproces overgenomen worden door de stille saboteurs van binnen. Een positief begin kan dan resulteren in minimale output, zonder dat dit je eigenlijke intentie was.

Een stille saboteur is bijvoorbeeld een ondermijnende overtuiging, een vastgeroest ongezond patroon, een oude belofte, negatieve familie enegie, onverwerkte emotionele ballast, en waarden en normen uit je omgeving, die overvloed uit je leven weg houden.

* Hoe is het om vrij van belemmerende stille saboteurs je leven vorm te geven?

Positieve creatieprocessen komen vanuit je diepe verlangens, vanuit je hart. Ze verlopen meestal spontaan en tegelijkertijd volgen ze min of meer dezelfde route. Hierdoor is er een soort formule om dat neer te zetten waar je in gelooft.

Belangrijke stappen daarbij zijn contact maken met je diepste verlangens, je visie concreet maken, de innerlijke blokkades op lossen, heel precies opschrijven wat je wenst, het proces en de uitkomst loslaten, allert zijn op de aanwijzingen die het leven je geeft, het werk doen wat nodig is, dankbaar zijn en vieren wat er te vieren is. Iedereen kan zijn/haar eigen creatieprocessen bewust sturen en ondersteunen!

* Hoe is om zelf jouw eigen creatieprocessen bewust te sturen?

Op de workshop Flow & Creatie:

* werk je twee dagen intensief aan de vormgeving van je verdere leven.

* leer je wat flow is en hoe je flow voor jezelf creëert.

* ontmasker je de stille saboteurs.

* bevrijd je jezelf van beperkingen met diepgaand proceswerk geïnspireerd door The Work van Byron Katie en de Sedona Methode.

* werk je op zaterdag en zondag met processen geïnspireerd door de Helende Reis techniek.

* maak je contact met je essentie en je innerlijke kwaliteiten.

* leer je hoe het creatieproces werkt en zet je het in om te gaan voor wat je écht wilt.

* in flow, innerlijke rust en bevrijd van beperkingen, geef je jouw creatieproces vorm vanuit jouw essentie, om je diepste wensen en verlangens te realiseren.

Als je voelt dat het nu een goed moment is om jezelf meer ruimte te geven, dus om nog meer te gaan voor wat je echt wilt, kom dan naar de workshop Flow & Creatie om dit alles zelf te ervaren!Praktische informatie
De workshop "Flow & Creatie" wordt in Den Helder gegeven.
Zie de Agenda voor de data en het gehele workshop aanbod.

De prijs voor het weekend is € 195,-
Overnachting en maaltijden zijn niet inbegrepen dus zorg zelf voor gezonde en lekkere lunches.

Speciale aanbieding: neem een tweede deelnemer mee voor maar € 145,-
Ben je zelf al eerder op deze workshop geweest dan betaal je slechts € 145,-

Informatie Den Helder:
Registratie en zaal open       9.30
Start workshop                  10.00
Einde workshop                 19.00, op zondag 18.00
De groepsgrootte is ongeveer 20 deelnemers.

De routebeschrijving volgt na opgave.

Maarten van Steenis leidt de workshop.
Lichaamsgericht Helen


De workshop 'Lichaamsgericht Helen' is een krachtige op lichaamsbewustzijn gerichte benadering van trauma energie die de natuurlijke trauma ontladings en trauma oplossings processen in het lichaam activeert en versterkt.

Voor deze workshop hebben we de inzichten van Peter Levine en S W Porges gebruikt in combinatie met onze overige brede ervaringen op het gebied van heling, transformatie en groei.
Hierboven staat een filmpje van Peter Levine waarin hij uitleg geeft over het door hem ontwikkelde Somatic Experiencing, een methode die vooral bij ernstig trauma ingezet wordt. De werkwijzen die wij voor de workshop 'Lichaamsgericht Helen' hebben ontwikkeld zijn geschikt voor het ontladen en helen van alle soorten trauma-gerelateerde energetische blokkades.


Wat is trauma?

Om trauma te kunnen begrijpen is het belangrijk te kijken naar gedrag van dieren in het wild. Dieren worden regelmatig met de dood bedreigd (muis, konijn etc.). Toch raken ze zelden getraumatiseerd. Ze zijn instinctief in staat om de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag te reguleren en ontladen.

Wij mensen zijn uitgerust met vrijwel dezelfde regelmechanismen als dieren.
Het overlevingsinstinct wat o.a. samengaat met het vrijkomen van adrenaline, is identiek aan het overlevingsmechanisme van dieren.
Het hart gaat sneller kloppen en er komt veel energie vrij om te kunnen vechten of vluchten.
Ons lichaam moet deze primitieve respons op de bedreiging kunnen afmaken. Eerst door ons voor te bereiden op de bedreiging, dan erop te reageren, en als laatste door te ontladen (het trillen na een intense bedreiging).
Als deze natuurlijke cyclus afgemaakt wordt dan blijft er geen restenergie in het lichaam over. We kunnen gewoon verder met ons leven.

Bij mensen kan het afmaken van deze cyclus echter beperkt of geblokkeerd raken door het rationele deel (de neocortex) van onze hersenen.
We kunnen bijvoorbeeld ons ‘groot houden’ of ‘doorzetten’ en daarmee een volledige ontlading in de weg staan. Bijv. door het trillen na een schrikreactie tegen te houden, of ons huilen in te houden.
Soms voelt het alsof we na een intense gebeurtenis “bevroren” zijn.
Dit komt mede omdat de overlevingsenergie dan nog vastgezet is in het lichaam.
De soms nog zeer hoge, niet ontladen, restenergie kan overal in het lichaam verstoringen geven. Dit kan resulteren in posttraumatische stress symptomen.

Iedereen kan trauma in zijn lichaam vastgezet hebben, maar babies en jonge kinderen zijn extra vatbaar omdat hun zenuwstelsel, wat overlevingsenergie reguleert, nog niet voldoende ontwikkeld is en nog weinig veerkracht heeft om met een intense overweldigende situatie om te gaan.
Met name babies zijn voor de regulatie van ventraal vagaal gestuurde zenuwwerkingen (die ook de ontlading van overlevingsenergie besturen) sterk afhankelijk van hun omgeving, meestal moeder en vader.
Een val van een fiets of een medische ingreep op jonge leeftijd kan zich ontwikkelen tot een trauma.


Kenmerken van trauma

Kinderen en volwassenen reageren heel verschillend op intense gebeurtenissen.
De ene verstijft, een ander raakt in paniek of wordt kwaad.
Er zijn ook mensen die helemaal niet lijken te reageren. Zij gaan gewoon door met waar ze mee bezig waren.
Ook al reageren mensen verschillend, voor de meesten geldt dat ze direct en in de eerste weken na een intense gebeurtenis stressreacties laten zien. Deze reacties zijn normaal. Het lichaam heeft immers tijd nodig om de gebeurtenis een plek te geven.
De meeste mensen hebben dan ook geen professionele hulp nodig na een intense gebeurtenis. Ze zijn samen met hun gezin en omgeving goed in staat om de ervaring te verwerken.

In de praktijk zien we dat bepaalde stressreacties vaak voorkomen, los van wat er precies gebeurd is. Volwassenen (en kinderen ook!) kunnen in de loop van de tijd één of meerdere van de volgende reacties laten zien:

Herbeleven
Bijv: steeds weer aan de gebeurtenis denken, naspelen wat er is gebeurd, nachtmerries hebben, heftig reageren op dingen die aan de gebeurtenis doen denken.

Vermijden
Bijv: er niet over willen praten, plaatsen, dingen of mensen die doen denken aan de gebeurtenis vermijden, ontkennen dat het is gebeurd,
zich terugtrekken/afzonderen, plezier in hobby’s en interesses verliezen, negatieve gedachten over de toekomst hebben.

Verhoogde prikkelbaarheid
Bijv: moeite hebben met concentreren, moeilijk inslapen/doorslapen, snel boos zijn op anderen, snel schrikken (bijvoorbeeld van harde geluiden), heel waakzaam zijn.

Overige reacties
Bijv: schuldgevoelens hebben, last hebben van buikpijn/hoofdpijn,
regressief gedrag (bijvoorbeeld zich aan anderen vastklampen),
roekeloos zijn (bijvoorbeeld zonder te kijken de straat oversteken).
Soms vallen concentratie- en gedragsproblemen het meest op.
Door een schokkende ervaring is het mogelijk dat mensen een terugval in hunlprestaties laten zien. Ook kunnen ze vaker ruzie zoeken of druk gedrag vertonen.

Meestal nemen deze reacties in de eerste vier weken na de gebeurtenis vanzelf af.


Hoe werken we op de workshop?

We werken met de zogenaamde ‘felt sense’, het bewust ‘gewaar zijn’ van lichamelijke sensaties, om het lichaam te helpen restspanning van niet afgevoerde/vastgezette overlevingsenergie te ontladen.
Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling.
Door met je bewuste aandacht, onder de juiste begeleiding, contact te maken met de aanwezige lichaamssensaties kan de vastgezette overlevingsenergie op een veilige manier vrijkomen.
Het lichaam herstelt hiermee het zelfgenezende vermogen.

De workshop 'Lichaamsgericht Helen' helpt mensen zich bewust te worden van aanwezige hulpbronnen die het verwerkingsproces ondersteunen.
Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je gevoel voor humor, contact met de grond, gevoel van kracht, creativiteit, je intelligentie.
Externe hulpbronnen kunnen iedere vorm van ondersteuning zijn, bijvoorbeeld door vrienden, familie, een fijne plek, positieve herinneringen.
Deze hulpbronnen geven in het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning.
Bewust contact maken met de fysieke ervaring van deze hulpbronnen doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Op de workshop maak je ook contact met de lichamelijke sensaties die samenhangen met de vastgezette overlevingsenergie, zonder dat je je het trauma zelf hoeft te herinneren.
Door met je aandacht (‘gewaar zijn’) als het ware stapjes te zetten, in en uit de spanning te gaan met je aandacht, heb je steeds het gevoel het zelf ‘in de hand’ te hebben.
De geblokkeerde overlevingsenergie wordt zo op een veilige en geleidelijke manier ontladen.
Na deze ontlading ervaren mensen vaak een sterke afname van hun stress symptomen.
Op de workshop 'Lichaamsgericht Helen' doe je zelf ervaring op met zowel het ondergaan als begeleiden van deze manier van werken.


Zie voor meer informatie de volgende boeken:

De tijger ontwaakt. Peter A Levine
Het weerbare kind. Peter A Levine & Maggie Kline
Trauma through a child’s eyes. Peter A Levine & Maggie Kline

Praktische informatie:

De Lichaamsgericht Helen wordt door Maarten van Steenis gegeven in Wageningen. Zie de Agenda voor de data en het gehele workshop aanbod.
De prijs voor het weekend is € 195,-
Overnachting en maaltijden zijn niet inbegrepen dus zorg zelf voor gezonde en lekkere lunches.

De workshop begint om 10.00 uur en eindigt op zaterdag om ongeveer 19.00 en op zondag om ongeveer 18.00 uur.
De groepsgrootte is ongeveer 20 deelnemers.

Na aanmelding ontvang je een uitgebreide bevestiging met alle relevante informatie.

Neem voor vragen gerust contact met ons op.